Gondoljon a hőségre is, amikor anyagot választ!

Feltöltve: 2013. május 7. kedd

Cikk nyomtatása
Ismét itt az ideje, hogy elővegyük a hőtágulás témakört. Nem minden reklámhordozó anyag bírja az extrém hőterhelést, ezért fontosnak érezzük, hogy újra és újra figyelmeztessük Önöket a hőtűrési problémákra, és felhívjuk figyelmüket a nagy hőtűrésű anyagok alkalmazásának előnyeire.
Hamarosan itt a kánikula, fokozattan figyeljünk a felhasznált anyagok hőtűrési adottságaira!
A legtapasztaltabb, partnereinket is meglepik néha a nap sugarai, amikor az általában problémamentesen használt, kipróbált táblák megereszkednek, hullámosodnak vagy elhajlanak a napon. Azok az anyagok, amelyek általában jól alkalmazhatók kültéren, másként reagálnak a napfényre, ha nagy festékterheléssel készült, sötét tónusú nyomatot hordoznak.

 

Egy példa: A hagyományos Stadur táblák méterenként, plusz 1 Celsius fokonként 0,08 mm-t tágulnak. Tehát egy 3 m-es tábla +20 °C hőmérsékletkülönbség esetén 0,08 x 3 x 20 = 4,8 mm - rel követel magának nagyobb helyet. A fehér táblák 45 °C-ra, a fekete felületek 70-80 °C-ra is felmelegedhetnek a napon.

A sötét felületek ugyanis rengeteg napenergiát kötnek meg, ami az anyagban hőenergiává alakul. 

 

3 mm-es habosított PVC anyag  fekete nyomattal már a saját súlyát sem képes tartani. Máskor bírta.
 
Ahogyan a reklámhordozó anyagok gyártói előtt, úgy előttünk sem ismeretlen ez a probléma, ezért évről évre felhívjuk ügyfeleink figyelmét arra, hogy az ilyen munkákhoz magas hőtűrésű anyagokat válasszanak.
A nyári időszakban többféle hőterhelési probléma jelentkezhet. Az elsők között kell megemlíteni a még hidegben fixre szerelt táblák tágulását, ami talán a leggyakoribb probléma. Mint a legtöbb anyag, a műanyagok is tágulnak a melegben, így a hőtágulási rések nélkül és nem ovális furatokkal szerelt táblák felpúposodnak, hullámosodnak, a fólia az illesztések mentén elszakad, leválik. 

A fekete felületek akár 80 fokra is felhevülnek a napsütésben

Előbb-utóbb visszatér a hideg, a melegben szerelt táblák akkor zsugorodni fognak, ezért nyáron is nagyon körültekintően kell eljárni, különösen akkor, ha a reklámhordozó tartós használatra készül:
 
Amikor a tábla zsugorodik, a fóliával fedett illesztéseknél az anyag leválik és szakad. Mindig vágjuk el a fóliát az illesztéseknél.


A Nyomdaker javaslata:
- válasszon magasabb hőtűrésű anyagot,
- ovális furatokkal szereljen, hogy az anyag tágulni és zsugorodni is tudjon,
- hagyjon dilatációs hézagokat az egymás mellé illesztett elemek között
- és ezek mentén mindig vágja el a táblára kasírozott fóliát.

A nyári időszakban a szállításkor is gondosabban kell eljárni, hiszen a hosszabb ideig melegben lévő táblák - nem megfelelő módon szállítva - hullámosodhatnak, elhajolhatnak.

Kiváló hőtűrésű anyagaink
 

A hagyonányos Stadur szendvicslemezek és a habosított PVC táblák -20 és +40 °C közötti felhasználásra ajánlottak. Helyettük hosszú távra és nagy hőterhelésre az alább felsorolt anyagokat ajánljuk:

Stadur Easyprint nyomtatható táblák -20°C-tól 120°C-ig
A Stadur Easyprint nyomtatható szendvicslemez nagy hőtűrő-képességű táblás anyag. Kiválóan alkalmas 3 dimenziós dekorációk kivitelezésére kül-és beltéren egyaránt.

Előnyei:
- nagyfokú merevsége ellenére könnyű
- nyomtatható, könnyen vágható és marásra is kiválóan alkalmas
- felülete jól ellenáll a fizikai hatásoknak
- a gyári (kék) védőfólia megóvja a felületet a felhasználásig


Dakerprint polipropilén táblák -20°C-tól +90°C-ig
Kétoldalasan nyomtatható, fehér, méhsejtszerkezetes, légkamrás polipropilén lemezek. A méhsejtes szerkezetnek köszönhetően az anyag merevsége kiváló!

Előnyei:
- kitűnő merevség
- könnyű
- UV-álló
- kültéri felhasználásra is ajánljuk!

Dakerbond alumínium szendvicslemezek -20°C-tól 80°C-ig 
(deformálódási hőmérséklet:
 110 °C)

Kétoldalt 0,2 mm-es vastagságú alumínium borítás, középen polietilén mag. Matt fehér felülete digitálisan kiválóan nyomtatható, öntapadós grafikával dekorálható. Marható, fűrészelhető. 
- ideális erős napsugárzásnak kitett helyeken,
- nem deformálódik,
- tartósan sík marad a felülete.


Honlapunkon a Dokumentumtárban elérhetők a termékek technikai adatlapjai. Kérjük mindig tájékozódjanak arról, hogy az adott anyagok a célnak megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek-e! Az anyagok kiválasztása előtt kérdéseikkel forduljanak munkatársainkhoz. Az alkalmazási hibákból eredő károkért nem vállalunk felelősséget.
 

Kapcsolódó anyagok: 
Kiváló hőtűrésű anyagok
Mire ügyeljünk hidegben a műanyag táblák szerelésénél?
 Bővebb információ:


Nyomdaker Ügyfélszolgálat
+36 1 215-3586
nyomdaker@nyomdaker.hu


Hopp Edit
Üzletágvezető - nagy rendelési tételek, projektek
Műanyag táblák-reklámhordozó anyagok, műszaki szendvicslemezek
+36 20 320 3920
hedit@nyomdaker.hu

Hasznosnak találta ezt az információt?

igen nem

Hírek, akciók